Klima- og luftplan – ammoniak og brændeovne

Klima- og luftplanen har et stort fokus på at vi kan leve i et sundere klima uden fare for skadelige partikler. Det er især udledningen fra forskellige transportmidler, der er den store synder i udledningen af de sundhedsskadelige stoffer. Der er fremsat flere initiativer til flere restriktioner på ældre transportmidler, både på vejene og i havet.
Der skal dog også ske ændringer i landbruget, hvor man gerne vil have reduceret udledningen af ammoniak, som stammer fra dyrene og fra spredning af gødning på markerne. Der vil blive afsat 160 mio. kr. over fire år til et udvalg, som sal undersøge mulighederne for ammoniakreducerende tiltag, som ammoniakreducerende teknologi, støttemodeller og pilotordninger.
Et andet område, som regeringen gerne vil slå ind på for at reducere udledningen af skadelige stoffer, er brændeovne. Man estimerer at luftforurening fra danske brændeovne udgør 2/3 af det samlede danske bidrag til partikelforureningen. Samtidig står denne forurening for omkring 400 for tidlige dødsfald årligt, hvilket er tal man gerne vil have reduceret. Regeringen har derfor fremsat to nye tiltag, som skal hjælpe med overgangen fra ældre brændeovne til nyere løsninger.
Det første tiltag går ud på, at man ved ejerskifte af ejendom enten skal udskifte sin gamle brændeovn til en ny med mindre forurening, eller lukke ned for ildstedet.  Det vil være valgfrit, hvilke af de to løsninger, som man ønsker at vælge, men det vil være noget som man skal tage stilling til, hvis man overtager en brændeovn fra før år 2000. Visse typer af ovne, som Kakkelovne og antikke ovne vil undtages ordningen. Dette initiativ vil dog først træde i kraft i 2020.
Det andet forslag om brændeovne, er en skrotningsordning af de ældre brændeovne. Man vil afsætte 46 mio. kr. til en midlertidig ordning, som vil give et tilskud på ca 2.000 kr. til ejere som vælger at skrotte deres brændeovne fra før 1991. Dette forslag vil gælde fra 2019. Det man forventer at få ud af disse initiativer, er en reducering af luftforureningen og en stor reducering af af udledte partikler, da gamle brændeovne udleder op til 5 gange så mange partikler som en ny brændeovn.

Følg os på sociale medier:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *