Energirådgivning – Hvad skal du være opmærksom på

Har du en bolig du er rigtig glad for og gerne vil blive boende i mange år fremover, er det en rigtig god ide at få tjekket boligen igennem af en energirådgiver. Der er nemlig ofte mange penge at spare, når dit energiforbrug og huset bliver kigget efter i sømmene. Med en energirenovering sparer du både penge og får en bolig med en langt bedre komfort. Hvis du mindsker boligens energiforbrug og øger komforten står du pludselig med en bolig, der er langt mere værd både for dig selv som beboer og, hvis du på et tidspunkt vil sælge boligen.

Uvildig rådgivning

Der findes virksomheder, der udbyder uvildig energirådgivning til private. Det kan både være rådgivende ingeniører og andre, der har en uddannelse i eller erfaring med energirådgivning. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, om det er et velrenommeret firma, der ved, hvad de har med at gøre, inden du kontakter dem for at få hjælp.

Hvad kan forbedres?

Når en energirådgiver skal hjælpe dig med at finde besparelser, gennemgår han eller hun din bolig. Under gennemgangen ser rådgiveren efter steder, hvor der kan spares på energien. Det kan for eksempel være nedenstående energiforbedringer:

 • Lofter kan efterisoleres
 • Hulmurer kan isoleres
 • Varmeanlægget kan konverteres for eksempel til pillefyr, et nyt gasfyr eller til en varmepumpe
 • Man kan investere i nye kedler til biobrændsel
 • Vinduer og døre kan udskiftes med nye
 • Radiatorventiler kan udskiftes med nye
 • Reguleringerne til gulvvarme kan udskiftes med nye
 • Varmerør, der er placeret i rum, der ikke er opvarmede, kan isoleres
 • Man kan konvertere til brugsvandsveksler
 • Vandvarmer kan udskiftes med en ny
 • Man kan investere i en solfanger til at opvarme vand

En uvildig energirådgiver kan hjælpe dig med at træffe valgene i forhold til, hvilke energibesparende tiltag du skal prioritere. Det er jo ikke i alle boliger alle ovenstående tiltag er relevante. Måske er din bolig hulmursisoleret, eller måske er der ikke noget godt sted at placere solfangere på dit hus. En anden vigtig overvejelse er komforten i boligen. Måske kan det ikke betale sig økonomisk at skifte vinduerne. Men måske vil det give dig og din familie en øget komfort i form af mindre træk, som også skal tælles med i det samlede billede. Det er ikke altid kun økonomiske besparelser, man skal tænke på. Hvis huset bliver mere behageligt at bo i, er det jo en vigtig overvejelse at have med, når det skal besluttes hvilke tiltag, der er bedst netop for dig og din familie.

Tjek din adfærd

En energirådgiver kan også gå ind og kigge på din og familiens adfærd i forbindelse med energiforbrug. Hvilke dårlige vaner har I tillagt jer, som koster unødige penge og energi?
Måske har man vænnet sig til at have udendørslyset tændt hele vejen rundt om huset hele aftenen og natten. Måske lader man elektroniske devices stå på stand by. Måske tager hele familien alt for lange og varme bade. Der er rigtig mange ting en familie ubevidst kan have gjort til vane uden egentlig at have en god grund til det og, som derfor kan ændres, når man bliver klar over det uhensigtsmæssige i adfærden.

Tilskud

Energirådgiveren kan også rådgive angående de tilskud, man kan få, når man bevæger sig ind på energirenoveringens domæne. Det drejer sig blandt andet om tilskud fra energiselskaberne og den såkaldte bolig/job- ordning også kendt som håndværkerfradrag. Vil du gøre brug af tilskuddet fra energiselskaberne skal du søge om det og må ikke gå i gang med projektet inden ansøgningen er godkendt. Du må ikke engang gå i gang med at købe materialer. Alt det kan energirådgiveren vejlede i. Ligeledes kan han eller hun regne ud, om det kan betale sig at søge. Det kommer helt an på, hvad der skal gøres.

Copyright@Energikøb 2023
Top