Husstandsvindmølle og energitilskud

Husstandsvindmølle og energitilskudI Danmark er vi særligt kendte for vores vindmøller, som produceres i stor stil, og som står på mange marker samt i vindmølleparker i havet. De er blevet helt naturlige herhjemme, og vi ser dem på samme måde, som vi ser veje, biler, bygningen og andre konstruktioner. Dertil er vindmøller gode for miljøet, og for vores elregninger. Dertil er husstandsvindmøller et af de nyeste skud fra stammen, og det er ikke kun herhjemme, at de vinder frem i stor stil; det gør sig også gældende for resten af verden, hvor antallet af producenter stiger i takt med, at efterspørgslen på vindmøller til private stiger.

Vi kan derfor godt forvente, at husstandsvindmøller vil blive integreret i mange hjem i løbet af de kommende år, og de bliver en naturlig del af hverdagslivet, hvor der kan fremstilles bæredygtig elektricitet nærmest uanset vejrforhold.

Fordele ved husstandsvindmøller

De senere år har der været meget fokus på solceller, hvor mange husstande får disse monteret på deres tag. Det er også en rigtig god løsning, hvor du kan producere din egen elektricitet. Dog kan det være en endnu bedre investering, hvis du valgte en husstandsvindmølle fremfor solceller, da disse kan producere en meget større mængde af energi sammenlignet med solceller. Dertil kræver husstandsvindmøller slet ikke samme størrelse batterilager som solceller gør, og derfor kan disse to punkter være væsentlige at notere ned.

Dertil er der naturligvis også en lang række andre fordele ved husstandsvindmøller:

  • Reduktion af el-udgifter: Med en husstandsvindmølle kan du reducere dine el-udgifter derhjemme. Flere undersøgelser bekræfter, at egenproduktion af energi giver en væsentlig energibesparelse, som du vil kunne nyde godt af. Energiforbruget er der stor fokus på derhjemme, og alle vil være interesserede i at reducere dette.
  • Reduktion af CO2 udslip: En husstandsvindmølle er miljøvenlig, og reducerer derved CO2 udslippet, og kan samtidig være med til at udfase oliefyr etc.
  • Stort udbytte af strøm, når det blæser: Du bliver nu glad for de dage, hvor vinden er kraftig. Selvom det kan være hårdt at cykle, så kan du nu tænke positivt og glæde dig over, at du får produceres en masse strøm, når vinden tager fat.
  • En god investering: En husstandsvindmølle har en lang levetid, og holder i mindst 20-25 år. Derfor er det en god investering, hvor du ikke skal spekulere på din næste investering indenfor emnet lige foreløbigt.
  • Øget værdi af din bolig: Endeligt giver en husstandsvindmølle din bolig en større værdi, og du kan derfor få stor glæde af denne også, den dag du ønsker at flytte fra dit hjem.

Vær opmærksom på reglementet for husstandsvindmøller

Der er altså mange gode muligheder med husstandsvindmøller, og det er et emne i stor udvikling. Dertil er fordelene er mange, hvor du får billig strøm, en langtidsholdbar investering og få udgifter samt vedligeholdelse af denne.

Dog er der også noget regler, som du kan være opmærksom på omkring husstandsvindmøller. Du skal søge om tilladelse til at få en husstandsvindmølle opført på din grund, og du kan altså ikke bare købe en og selv begynde at sætte denne op. Det kræver en tilladelse fra din kommune, før monteringen må finde sted. Dertil skal du, hvis du bor i en landzone, ansøge om en landzonetilladelse, mens du, hvis du bor i byen, skal søge om en byggetilladelse.

Dertil skal du også være opmærksom på, hvor du placerer din vindmølle. Den skal placeres med tilknytning til en privat husstand, og den må samtidig ikke stå længere væk end 20-25 meter fra dit hus. Du skal derfor være opmærksom på, at den højst sandsynlig skal stå placeret i din have, da du ikke kan få den placeret flere hundrede meter fra din bopæl.

De helt generelle krav til afstanden lyder:

  • Afstanden til naboen er individuelt, og afhængig af den enkelte mølles støjniveau.
  • Mindst 300 meter til den nærmeste kirke eller større skove
  • Mindst 100 meter til fortidsminder og strande
  • Mindst 150 meter til søer og åer

I nogen tilfælde kan der opnås dispensation. Læs mere om kravene til støj og afstand til vindmøller her

Priser på husstandsvindmøller

Der er stor forskel på priser på husstandsvindmøller alt efter type, størrelsen samt kvaliteten af denne. Priserne starter som regel fra 30.000 kr. for de helt små modeller, mens en stor og meget effektiv vindmølle kan koste op imod 800.000 kr. Her er prisen dog inklusive fundament og opsætning. Der findes mange forskellige typer af husstandsvindmøller, og du bør derfor undersøge markedet grundigt, før du træffer din endelige beslutning.

Ydermere bør du også undersøge, hvor stor en gavn du vil få af en husstandsvindmølle. Her tænkes på placering i forhold til vinden etc. Du skal nødigt placere din vindmølle den gale retning, og derved miste en stor mængde gratis strøm.

Energitilskud

Når du erhverver en husstandsvindmølle, kan du desværre ikke opnå energitilskud længere.

Indberetning tilskud

Copyright@Energikøb 2023
Top