LED lysstofrør med tilskud
Glødepæren, eller lysstofrøret har en meget lang udvikling og historie bag sig. Den påbegyndte sin rejse igennem vores historie allerede før 1880 og inden Edison begyndte at udvikle meget af den teknologi vi kender i dag.
Edison blev lokomotivet i udviklingen, da han fik økonomisk støtte til, at fokusere på udviklingen med et helt team af forskere tilknyttet.
Det var her de eksperimenterede med forskellige materialer og gasarter -og der de fandt den kombination, der efterfølgende er blevet anvendt helt op til vores tid.
Sådan virker glødepæren og derfor er den ineffektiv
Glødepæren består af en glaskuppel med gas i og en metaltråd, der holder en wolfram tråd.
Når der sendes strøm igennem wolfram tråden, sættes den i svingninger og bliver varm.
Gassen får wolfram tråden til at holde længere.
Desværre er det ikke meget af energien som omsættes til lys, det meste ender som varme.
Derfor har der været stor interesse i, at udvikle nye kilder til belysning, da få procenter bedre virkningsgrad vil have enorm betydning på verdensplan.
Fra godt 20-15 år siden begyndte vi at se ”El spare pærerne” i et prisniveau, hvor den samlede udgift kontra glødepæren var neutral.
De var stadigvæk så dyre, at en udskiftning kun gav mening, hvis de ikke gik i stykker indenfor et ret voldsomt brændetimer, hvilket de færreste kunne leve op til i praksis.
Der er blevet udviklet meget på området og fra få år siden kom LED baserede løsninger på markedet.
LED giver energibesparelser
De nye generationer af LED belysning, har en levetid på mellem 10 og 25 år og giver store besparelser, kontra traditionel belysning.
Det betyder, at du ved at skifte til LED fra lyskilder og opnå en energibesparelse – og det er tilskudsberettiget ved statens energisparepuljer.
Sådan får du tilskud
Energitilskuddet til nye LED belysning er på 10 øre pr. sparet kWh.
Det er ikke et tilskud, som gør at du kan trække dig tilbage som 60 årig du opnår. Men når du alligevel vil skifte lyskilder ud, for at spare energi, så kan du jo lige så godt ta tilskuddet med.
Husk du skal ansøge før du accepterer tilbud, eller sætter gang i projektet.
Tips til at finde gode LED belysning
Der er flere ting du bør være opmærksom på, før du køber dine nye pærer.
Farvegengivelse:
Lysets farvetemperatur angives med Ra og Kelvin, her bør du gå efter 90 Ra eller mere og omkring 2700 – 3200 Kelvin
Vælger du en billig pære med 80 Ra vil lyset gøre det svært at genkende farver og de egner sig kun til orienteringslys i f.eks. gangarealer.
Lumen:
Led måles ikke i Watt som vi kender fra traditionelle glødepærer og lysstofrør og det kan forvirre i begyndelsen.
1 Watt svarer til ca.15,2 Lumen, så vil du have LED, der svarer til din nuværende 60 Watt lyskilde, skal du købe en LED, der giver 800 – 900 Lumen
Levetid:
Her skal du gå efter kvalitet, da levetiden er vigtig i det samlede regnskab. For lav levetid vil æde besparelsen op. Ved LED bør levetiden være min. 25.000 timer.